FOTO: Čapljinski umjetnici podarili gradu svoja djela povodom proslave Dana općine
Subota, 19 Listopad 2013 08:00

abrfrav naslIzložba čapljinskih umjetnika polako ali sigurno postaje tradicionalnom manifestacijom povodom proslave Dana općine i blagdana svetog Franje Asiškog, zaštitnika župe.

Prigoda je to da se okupe umjetnici koji djeluju na području općine, ili su samim rođenjem za nju vezani, da se nađu na zajedničkoj izložbi i na taj način daju vlastiti doprinos kulturnom obogaćivanju ove manifestacije.

Čapljina se kao malo koja sredina u regiji može podičiti s tim da je iznjedrila toliki broj akademskih umjetnika, koji svojom kvalitetom nadilaze prostore BiH, pronoseći slavu daleko izvan njenih granica.

Povijest izlagačke djelatnosti možemo podijeliti u tri razdoblja. Prvo je vezano za njen početak, tj. prvu izložbu organiziranu 1976. godine povodom Dana općine pod nazivom ''Čapljinci Čapljini''.

Drugo razdoblje od 1991. godine do 2011. godine je vrijeme zatišja koje traje cijelih 20 godina, a obilježeno j eratnim i poratnim događanjima, te je bilo najduže razdoblje zajedničke neaktivnosti.

Treće, i za sada najkraće razdoblje, traje od 2011. godine pa sve do danas, kada u 2013. godini možemo vidjeti i uvjeriti se da je ovo najcjelovitija slika zajedništva. Premda najkraće, ono će sigurno u budućnosti trajati najduže, zahvaljujući novim generacijama akademskih stvaratelja koji će doprinositi još većoj koncentraciji i bogatstvu likovne kulture općine Čapljina.

''Osvrnemo li se na današnju izložbu zapazit ćemo da ona čini sintezu stvaratelja nešto starije generacije, među kojima uočavamo autore sa zavidnom nacionalnom i internacionalnom reputacijom, kao i autore nešto mčaže, ali također afirmirane, te plejadu mladih i najmlađih autora koji stječu neophodna iskustva da u nadolazećem vremenu pronađu potvrdu vlastitog kvaliteta'', rekao je u svom obraćanju jedan od inicijatora izložbe prof. Ante Brkić.

Ove godine se okupilo 14 umjetnika koji sjeluju kako u Čapljini tako i u gradovima dijem Bosne i Hercegovine, te iz država iz našeg okruženja, a to su Mišela Boras (Čapljina), Ante Brkić (Čapljina), Ilija Bule (Zagreb), Slaven Dragičević (Podgorica), fra Perica Vidić (Sarajevo), Trpimir Grgić (Mostar), Boris Jovanović (Mostar), Ivana Jovanović (Čapljina), Nedžad Mahić (Oslo), Ernesto Markota (Čapljina), Kristina Obad (Čapljina), Frano Primorac (Čitluk), dok su gosti izložbe bili Halil TIkveša (Blace) i Ljubomir Trtanj (Čapljina).

''Pripala mi je čast da vas sve skupa pozdravim u ime načelnika općine dr. Smiljana Vidića, kao i u svoje osobno ime i ime Odjela za društvene djelatnosti na čijem sam čelu. Zahvaljujem se prije svega fra Mili Vlašiću i profesoru Anti Brkiću, koji su evo ponovno uspjeli okupiti čapljinske umjetnike koji su nam darovali dio sebe, koji su nam darovali svoja umjetnička djela, u kojima ćemo moći uživati u postavu Galerije TAU.

Ova manifestacija održava se ove godine istog dana kad i manifestacija ''Hvala ti zemlji za plodove tvoje - Dani kruha'', tako da nakon jutrošnjih plodova zemlje i rada ruku čovječjih u obliku hranidbenih proizvoda, imamo priliku gledati ova djela koja su nastala kao plod mašte i sposobnosti naših vrijednih umjetnika.

Svima njima jedno veliko hvala, uz nadu da ćemo se na istom mjestu okupiti i sljedeće godine'', poručio je u svom govoru pročelnik odjela za društvene djelatnosti Željko Bonić.

''Izložbena djela čine lepezu raznolikih vrijednosti, kako u materijalima, tehnikama, motivima, također senzibilitetima i autorskim koncepcijama što izložbi pridaju posebnu vrijednosti. Tako na istom mjestu možemo vidjeti djela oslikana u ulju, akriliku, pastelu kombiniranim tehnikama na različitim podlogama i materijalima, platnu, drvu, paporu, kao i skulpture u bronci i pleksiglasu'', dodao je profesor Brkić.

''Galerija TAU ponudila je i ove godine svoj izložbeni prostor koji postaje okupljalište čapljinskih, ali i umjetnika iz drugih sredina, bez obzira na različitosti, raznolikost i raznovrsnost umjetničkih opredjeljenja i usmjerenja.

Upravo to je jamstvo da će Galerija TAU i nadalje nastavljati u svojoj misiji otvorenosti i neposrednosti prema svima onima koji kulturu doživljavaju najuzvišenijim simbolom duhovnosti'', poručio je na otvaranju izložbe čapljinski župnik fra Mile Vlašić, inače jedan od glavnih inicijatora ove izložbe, kao i glavni pokretač obnove i izgradnje Galerije TAU.

ČA::portal

Share


 

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare caportal.info u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, caportal.info ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Trenutno aktivnih Gostiju: 182 

POLICIJSKA POSTAJA (122)
Tel: ++387 36 805 106

DOM ZDRAVLJA (124)
Tel: ++387 36 805 155

VATROGASNO (123)
Tel: ++387 36 805 087

OPĆINA ČAPLJINA

Tel: ++387 36 805 052
Fax: ++387 36 805 983

 

GRANIČNA POLICIJA
Tel: ++387 36 811 014

ELEKTRO ČAPLJINA
Tel: ++387 36 806 025

CRVENI KRIŽ
Tel:++387 36 808 265

JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE
Tel: ++387 36 806 124
Tel: ++387 36 806 125